Fyll i Livsarkivet kostnadsfritt

I Livsarkivet sammanställer du sådant som dina nära och kära en dag måste få klarhet i när du inte längre finns eller kan meddela dig själv. 

Livsarkivet

Allt för många lämnar efter sig ett tungt arv av obesvarade frågor. Finns testamente? Försäkringar? Önskemål inför begravningen? Nu behöver inga frågor förbli obesvarade. Du kan enkelt och kostnadsfritt fylla i Livsarkivet digitalt, på ett formulär som du hämtar hos oss eller laddar ner på vår webbplats. Vi kan även bevaka dokumentet och se till att dina anhöriga får det den dagen du inte längre finns.

Information

Vi förstår om det kan kännas lite underligt att tänka på döden när du befinner dig mitt i livet. Men att använda sig av Livsarkivet är inte så dramatiskt som det kan verka. Det handlar om att göra en enkel sammanställning av sådant som du ändå känner till väl. Sådant som dina nära och kära en dag kommer att behöva veta.

Vem eller vilka vill du, till exempel, ska ärva din kvarlåtenskap?

Även om du kanske inte funderar över sådant just nu, är det just nu du borde skriva ner dina önskemål. Det här är frågor som annars avgörs på känslokalla, juridiska grunder – kanske är inte det vad du önskar. Andra viktiga dokument, som samboavtal och äktenskapsförord har givetvis också avgörande betydelse vid ett dödsfall. Livsarkivet fungerar som en garanti för att även sådana papper kommer i rätta händer.

Har du försäkringar som faller ut om du skulle avlida?

Hur väl känner dina närmaste till det, vilket försäkringsbolag ska de vända sig till och var finns de viktiga försäkringspapprena? Enkelt att notera i Livsarkivet – noteringar som blir oerhört värdefulla den dagen dina anhöriga behöver veta.
Våra specialister hjälper dig med att svara på frågor om testamente, samboavtal, äktenskapsförord, försäkringar och så vidare. Vilka önskemål har du inför din begravning? Det här är kanske den svåraste frågan av alla – man vill helt inte tänka den tanken. Men gör du det nu, en gång för alla, så underlättar du kommande beslut som kan vara både tunga och konfliktfyllda för dina närmaste. Det kan handla om allt från att du bestämmer allt i minsta detalj till att du har några få önskemål som dina anhöriga får utgå från. Du kan uppdatera Livsarkivet när du vill. Efter att du fyllt i och lämnat Livsarkivet till oss har du full frihet att göra ändringar och kompletteringar – allt eftersom din livssituation förändras.

Att tänka på innan du fyller i önskemålen

Att hitta ett ifyllt livsarkiv vid ett dödsfall innebär en stor trygghet för de anhöriga. Tyvärr kan det ibland även skapa bekymmer. Mitt i livet kanske din egen begravning inte känns så viktig som den gör för de anhöriga vid själva dödsfallet. Du kanske har fyllt i att du vill ha minneslund eller en mycket enkel begravning. Detta kan gå stick i stäv med vad de anhöriga har tänkt sig som kanske vill ha en grav och satsa på ett vackert avsked. De får brottas med svåra kval och ta ställning till om det verkligen är den dödas sista vilja eller mer ett uttryck för omtänksamhet för de efterlevande.