En miljövänligare begravning

Om du vill ha en begravning med så lite miljöbelastning som möjligt så kan vi hjälpa dig. Det kan vara allt ifrån val av kista, urna eller blommor till val av ceremoni, transporter m m.

Hur kan jag göra klimatsmarta val?

Om du vill ha en begravning som är snäll mot miljön kan vi ge dig några tips. Till exempel kan du välja en kista som är gjord av äkta trä eller förnybara material, eftersom de kräver mindre energi vid kremering och är mer nedbrytbara.

Vi har också urnor som är biologiskt nedbrytbara, till exempel av trä, trämassa eller potatisstärkelse. Vi kan hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för dig.

Blommorna som du väljer till begravningen kan också göra skillnad för miljön. Vi kan hjälpa dig att välja blommor som är i säsong och odlade nära dig, så att du minskar transporterna och utsläppen. Du kan också använda blommor från din egen trädgård om du vill.

När det gäller lokalen för ceremonin och minnesstunden kan du också tänka på miljön. Om det är kallt ute kan du välja en mindre lokal som inte behöver värmas upp så mycket, till exempel ett kapell istället för en kyrka. Vi kan tipsa dig om olika lokaler som passar för begravningar. För minnesstunden kan du välja mat som är ekologisk och lokalproducerad så mycket som möjligt. Det är också bra att välja en lokal som ligger nära ceremonilokalen, så att gästerna inte behöver åka långt.

Det är inte helt klart om kremering eller jordbegravning är bättre eller sämre för miljön. Båda sätten har sina för- och nackdelar. Fördelen med kremering är att utsläppen är små i Sverige och att metallen från kistor och kroppar återvinns. Fördelen med jordbegravning är att kroppen återgår till naturen, men det finns en risk att det kan läcka ut i grundvattnet.

Det som har störst miljöpåverkan är transporterna av kista och urna. Det kan vara svårt att undvika dem helt, men vi försöker att samordna dem så mycket som möjligt. Vi använder också miljövänliga bilar och bränslen, och vår personal har utbildning i Ecodriving.

En gravsten är inte så miljöbelastande om man tänker på att den står länge, minst 25 år. Men om du vill kan du välja en natursten som du hittar själv eller en återvunnen gravsten som slipas om. Det kostar inte så mycket mer, men det är bättre för miljön.

Som du ser kan du göra en del val som gör begravningen mer miljövänlig, utan att det blir dyrare. Men det viktigaste är att du respekterar den avlidnes önskan, den går före allt annat.

Vi är en auktoriserad begravningsbyrå som tar miljöfrågan på allvar. Vi arbetar i ett ledningssystem där vi varje år förbättrar vår kvalitet, arbetsmiljö och miljö. Vi följer också SBF:s miljöpolicy som du kan läsa här >>

Miljövänliga val:

  • När du tar beslut i samband med en begravning, kan du göra miljövänliga val som gör skillnad. Till exempel, en kista tillverkad av äkta trä kräver mindre energi under kremation än en kista gjord av spånskiva. Det finns även kistor som tillverkas av förnybart material.
  • Urnor är oftast tillverkade av trä, men det finns alternativ gjorda av ekologisk trämassa eller en blandning av potatisstärkelse och träfibermassa.
  • När du väljer en ceremonilokal, tänk på antalet gäster. På vintern kan det vara mer miljövänligt att välja en mindre lokal, som ett kapell, istället för att värma upp en stor kyrka.
  • Fundera också över blommorna du använder. Säsongs­betonade blommor är ett bra val, och om möjligt kan du dekorera med blommor från din egen trädgård om det är säsong för dem.
  • Vid minnesstunden är det en fördel om maten är lokalproducerad och ekologisk så långt det är möjligt. Om lokalen är nära platsen för begravningsceremonin minskar behovet av extra transporter.
  • Frågan om vad som är mest miljövänligt mellan kremering och jordbegravning är inte helt klarlagd. Kremering har fördelen att metaller i kroppen och kistan kan återvinnas, medan jordbegravning innebär återbördande av kroppen till jorden.
  • Transport av kistor och urnor har den största påverkan på miljön, men det kan vara svårt att påverka. Generellt kräver kremations­begravningar fler transporter än jord­begravningar. Vi som är en auktoriserad begravningsbyrå har åtagit oss att använda så miljövänliga fordon och drivmedel som möjligt.
  • När det kommer till gravstenar, kräver deras produktion naturligtvis en del energi. Å andra sidan är livslängden på en gravsten ofta upp till 25 år, vilket innebär att den årliga miljö­påverkan är relativt låg. Vissa familjer väljer att använda naturstenar som bearbetas av stenhuggerier för att minska miljöbelastningen.